Kaland

Monumentális szent helyek -Borobudur és Prambanan

Indonéz utam során rengeteg vallási helyet látogattam meg. Mind Jáván, mind Balin európai szemnek újdonság lehet a templomok megjelenése. Míg nálunk a szakrális helyek „házak”, addig ezeken a szigeteken „kertek”.

Jáva két legnagyobb templomegyüttese, Borobudur és Prambanan, viszonylag közel helyezkedik el egymáshoz. Yogyakartából könnyen megközelíthetők, akár egy nap alatt bejárhatok. 

Borobudur

Sok közös tulajdonsággal rendelkezik a két szent hely. Mindkettő az UNESCO világörökség részei, közel 1200 évesek és egy időre a feledés homályába veszett létezésük. A Merapi vulkán közelsége egyiküket sem kímélte.  Rengeteg zarándokkal találkoztunk, akiknek annyira különlegesek voltunk, hogy folyton közös képet kértek.  Ritkán járhatnak arra szőke európaiak, csodaszámba mentünk egyértelműen.

Borobudur

A világ legnagyobb buddhista templomegyüttes i. sz. 800 körül épült. Sokáig a dzsungel mélye rejtette ezt a különleges építményt. Felülnézetből egy mandala, mely a világmindenséget jelképezi. Öt négyszög alakú és három kör alakú szintből áll. Előbbi a földi, utóbbi a szellemi világot ábrázolja, így megalkotva a két világ összekapcsolódását.

Az első öt szinten Gautama Sziddhárta herceg életén keresztül ismerhetjük meg a buddhista filozófiát. A további három teraszon összesen 72 sztúpa van, mindegyikben egy-egy Buddhával. A mandala közepén pedig egyetlen óriási sztúpa áll, mely a Nirvánát jelképezi.

Belépéskor kendőt kapunk, melyet távozásig kötelező hordani. Egy jó helyi guide-ot mindenképpen érdemes magunkkal vinni.

Prambanan

Jáva hindu templomegyüttese 14 km-re fekszik Yogyakartától. A z útról már messziről látszottak a szentélyek csúcsai. A 9. században épült, Sivának szentelték, így övé a legnagyobb templom. A további kisebb épületekben Brahma és Wisnhu előtt tisztelegnek a hívők.

Érdekessége, hogy az építmények darabjai mind annyira egyediek, hogy meghatározott sorrendben csak egymásba illeszthetők, így oldották meg, hogy kötőanyag nélkül egyben maradjon a szerkezet. Több földrengést túlélt, legutóbb 2006-ban, rekonstruálása máig tart. Érdemes délutánra időzíteni a látogatást, mi a lemenő nap fényében csodálhattuk meg, varázslatos látványt nyújtott.    

Jáván mindenképpen érdemes megnézni e két építményt. A maguk korában emberfeletti erővel épültek meg, majd hosszú ideig csendben pihentek, méltóságteljesen viselték a természeti katasztrófákat. Ma pedig földön túli látványt nyújtanak hívőknek, turistáknak egyaránt. Jelképei az élet örök körforgásának, a pusztulásnak és megújulásnak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük