Kaland,  Kultúra

A pénz útja egyiptomi módra

A pénz Egyiptomban sajátos formában része a mindennapokban. Érdekes lett volna egy 5 fontosra nyomkövetőt rakni, szerintem egy hét alatt körbejárja az országot. A mai napig nem tudom mi célt szolgál ez az út, de ha már a piramisaikat is szerették utaztatni, akkor a fontjukat miért is ne?

Az első guideunktól mindenki kapott valamennyit, hogy ebből milyen előnyünk származott, mai napig rejtély. Amennyire megismertam a két nap alatt, nem hiszem, hogy alamizsnát osztott volna, főleg nem katonáknak, pincéreknek és még ki tudja kinek. De én is tévedhetek…

Dollár vagy Euro

Dollárral indultunk el itthonról, mivel ugyanazon az árfolyamon váltották az euróval (akkor épp az euro volt erősebb), illetve a szállásunk is ebben a pénznemben lett foglalva. Hazaindulás előtt úgy éreztem, becsületkasszás a kis motel, merthogy a mai napig nyoma sincs, hogy mi ott voltunk, az is biztos. Ha mi nem keressük meg őket, fizetés nélkül távozhattunk volna, de ugye minket nem ilyen fából faragtak.

De vissza a tárgyhoz, túravezetőnk felajánlotta, hogy jó árfolyamon tud váltani és így is lett. Érdemes is volt, mivel jobban lehet alkudozni, jattolni és egyáltalán étkezni helyi pénzben. Nem csak a helyi kifőzdékre érvényes ez, hanem a gízai KFC-re vagy Pizza Hutra, ott se idegen valuta, de még bankkártya sem játszott.

Valuta és lehetőségei

Ha dollárod vagy euród van, akkor csak a turistás éttermek jöhetnek szóba, ahol a jól megszokott 10€/10$ a fix tarifa (2023. március). Négyszer ettünk ilyen helyen, mert a guideok által szervezett kirándulásokon ez az opció volt. Kivéve Alexandriában, mert ott a túravezető hölgy egy pazar elviteles helyet mutatott, ahol 1 friss falafel szendvics 70 Ft volt, kettővel már tele lehetett le

De ha már van egyipromi fontod, akkor tiéd a gasztro világ. Kairóban falafel boxot vettünk, kicsit elszámolva magunkat, mert már a 800 Ft-os ár két főre is mesésen hangzott. Ehelyett, akkor adag lett a jutalmunk, hogy ebédre bőven tele lettünk, egy arra sétáló embert még meg is tudtunk kínálni és vacsorára is jutott. Szóval a turistás svédasztalos 10€/fő helyett, a 0,6€/fő elég jó deal. Simán 4 adagot lehet számolni ennyiért.

Falafel box

Gasztro élmények

Szuperek a turistás menük is, három fogásosak, de akinek fontos utazás során a gasztro élmény, érdemes ennél tovább menni. A kettő között említeném a memphisi étkezést.

A guide rokonaihoz mentünk, akik éttermet vezetnek. A szokásos tarifáért olyan világraszóló, pazar ebédünk volt, hogy bármikor neki látnék, plusz még lepény kenyeret is süthettem, amit rá pár percre, már a falafelhez ettem.

Sakara beszerzés

Ha már itt tartunk, le ne maradjon az ital. Egyiptomban nem nagyon isznak alkoholt, csak specikó boltokban lehet kapni. Első alkalommal pult alól hoztak a srácok 3€-ért egyiptomi sört, majd rájöttem, hogy Jordániához hasonlóan itt is lehetnek liqueur shopok, és így is lett. 1€-ért már be is zsákoltuk a következő kört. A kedvencem a Sakara névre hallgató 10%-os El-King lett.

Sakara El-King

A lényeg, Kairó-Gíza-Alexandria-Luxor útvonalat figyelembe véve, bankkártyával sokra nem mentunk volna, úgyhogy válts fontot és élvezd az ízeket! Turista és helyi fogások, bármi jöhet. A nemzetközi étterem láncokat inkább hanyagold, előbb lesz tőle bajod (true story), mint a főtt tojással töltött falafeles szendvicstől.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük