Kultúra,  Városok

Kairó, kaotikus közlekedés és kultúra egy helyen

A reggelt a tetőteraszon kezdtük, kilátással a piramisokra és Nagy Szfinxre. Gizában könnyű találni ilyen szállást és teljesen megfizethető áron (4.500 Ft/éj volt fejenként), nyilván nem egy 5 csillagos hotel, de ha az ember felfedezni jön, elég.

Hafré-piramis és a Nagy Szfinx

Reggeli után hamarosan megérkezett guideunk Amin, sofőrrel, kisbusszal. Úton Kairó szívébe, az Egyiptomi Múzeumba mesélt a helyi szokásokról, életről. Nehéz volt odafigyelni, még mindig a kaotikus közlekedés sokkolt. Szombati nap volt, így a múzeum előtt nagy sor volt, viszont a meglehetősen tágas épületben, elveszett ez az embertömeg.

Egyiptomi Múzeum

A több, mint 100 éves múzeumban több százezer, az ókori egyiptomi kultúrát magában hordozó tárgy van kiállítva, illetve a raktárban őrizve. A gyűjtemény fénypontja kétségtelenül Tutanhamon színarany halotti maszkja, melyet a Luxorhoz közeli, Királyok völgyében találtak meg 1922-ben. A fiatalon elhunyt fáraó sirját érintetlenük találták, ami rendkívül ritkának mondható. Az ott talált műtárgyakat külön teremben láthatjuk.

A Múmiateremben 27 fáraó múmiáját őrzik. Az emeleten egy jó állapotban fennmaradt múmiát is megtekinthetünk. Elképesztő az a tudás, amivel szinte az örökkévalóságig (ez volt a cél) meg tudták őrizni ilyen állapotban a fáraók testét.

A múzeum nagy csarnokában Amenhotep és Tije monumentális kolosszusa áll. Ami nekem szokatlan volt, hogy sok minden nem volt üvegvitrinben, bármihez hozzá lehetett érni, több mint 3000 éves szarkofágokhoz is. Az egyiptomi kultúra és a további napok látnivalóinak megértéséhez kihagyhatatlan az Egyiptomi Múzeum.

Amenhotep és Tije

Ezután egy piacra látogattunk el. Aki már volt Marokkóban, vagy Közel-Keleti országban nem újdonság a bazár. Sok időt nem is fordítottunk rá, inkább egy helyi kávézóban ültünk le és néztük a Ramadánra szorgosan készülő embereket.

Al-Azhar Egyetem

Citadella

Úton a Citadellára az iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézménye mellett, az Al-Azhar Egyetem mellett sétáltunk el. Kairó fellegváraként emlegetett komplexum ad helyet a Mohamed Ali mecsetnek, melynek mérete, elrendezése nagyon hasonló az isztambuli Hagia Szophiához.

Mohamed Ali mecset

Szaladin fellegvárából a kilátás nem túl megnyerő, sok félkész épületre néz és elég sok szemét is van a környéken. Ha ezt ki tudjuk zárni és a kertre koncentrálunk, viszont érthető, hogy a közelben lévő pár miért is választotta esküvői fotózásuk helyszínéül.

Este a Níluson

Az estét a Níluson töltöttük, egy vacsorával egybekötött hajózáson. Hastáncos és dervis szórakoztatta a közönséget. Nem csak turisták voltak, hanem sok egyiptomi család és fiatalok, akik évfordulót, születésnapot ünnepeltek.

Az első napunk elég sűrűre sikerült, de hát ezért jöttünk. Minél többet megismerni és sok élménnyel gazdagodni, hiszen ezzel csak gazdagabb lesz a lelkünk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük