Hazai,  Természet

Élmények a közelben – Gyenesdiás

A 2020-as nyár itthon, belföldön telt el. Szerencsés helyzetnek érzem, hogy a Balaton csupán fél óra autóútra van tőlem, így bármikor leugorhatok tóparti sétára, vagy egy jó lángosra. A korábbi években nem használtam ki ezt az előnyt, többnyire külföldön töltöttem el a szabadidőmet.

Ez az év, ahogy talán az egész földön mindenkinek, máshogy telt. A tervezhetőség már csak egy régi emlék lett. Az erdélyi utat az utolsó pillanatban le kellett mondanunk, de szerencsére kedves barátnőm bejelentkezett, hogy helyette Gyenesdiáson tölti a hetet, természetesen vele tartottam.

Nagyon megörültem, amikor megláttam a házat, ahol a következő három napot töltöttük. Több, mint száz éves, nádtetős parasztház volt, gyönyörű virágos kerttel.

A Balaton-part 10 perc sétára volt, Keszthelyig kerékpárút és a közelben rengeteg kirándulási lehetőség.

Gyerekkoromat hozta vissza ez a pár nap. A bundás kenyér sosem esett még ilyen jól, a hekk és lángos végig kísérte napjainkat. A közelben lévő termelői piacon a halászlétől kezdve a quesadillaig mindent lehet kapni. Nem beszélve a sok díjnyertes fagyizóig. Egyszóval a kínálat bőséges, minőségi és mindez korrekt árakon van.

A strand szerencsére nem volt annyira zsúfolt mint amire számítottam, bár két viharjelzést sikerült elérni, úgyhogy csak mutatóban jelentünk meg a parton. Esténként viszont kihagyhatatlan a partmenti séta. Napnyugtakor Keszthely fényei színesre fetették a horizontot.

A közeli murvabánya felé tettünk egy pár órás túrát. Mintha egy másik földrészen lenne az ember, olyan nagy volt a különbség a tó melletti lankás, zöld tájhoz képest.

A túrista útvonalon rengeteg kilátó és túraösvény van, ahonnan belátható a Balaton és a Keszthelyi-hegység.

Nagymezőn, egy nagyobb tisztáson lehetőség van piknikezni, szalonnát sütni. Az innen kiinduló erdei ösvény úgy van kialakítva, hogy lehetőséget ad egy egész testet átmozgató edzésre az út melletti táblákon található instrukciók alapján. Tartalmas kirándulást lehet megszervezni ebben a változatos természeti környezetben.

Festetics-kilátó

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük