Kaland,  Kultúra

Egyiptom felfedezése a Nílus mentén

Amikor körvonalazódott egyiptomi utunk programja, már sejtettük, hogy izgalmas lesz. Annyi biztos volt, hogy nem a tengerparti heverészés fogja kitölteni napjainkat, amivel, megjegyzem egyáltalán nincs probléma, csak mi a kalandokat favorizáljuk.

Az útvonal

A cél az volt, hogy az egy hét alatt minél több helyet meglátogathassunk az országban, így az úti célok között szerepelt, Kairó, Alexandria, Luxor és mindezt a piramisok lábainál található gizai szállásunkból kiindulva.

Útvonal

Egy jó guide mindig jól jön

Időnket szerettük volna minél jobban kihasználni, tartalmasan, de nem túl feszített tempóban. Ezt úgy tudtuk megvalósítani, hogy négy napra privát guideot kértünk fel. Amin Kairót, Gízát, Sakkarát, Memphist mutatta be, Alexandriában és Luxorban helyi idegenvezetők vártak.

A távolságok nagyok az országban, a tömegközlekedés nehézkes, így én mindenképpen a helyi tapasztalt túravezetők segítségét javaslom. Sokkal több infót kaphatunk, nem csak a látnivalókról, hanem a helyiek életéről is.

Konzuli szolgálat valid info – közlekedés

Indulás előtt a Konzuli szolgáltat oldaláról gyűjtöttem infókat. A kedvencem, idézem:

„A közúti közlekedés az elavult és rosszul karbantartott járműpark, az úti jelzések hiánya és a sokszor rossz karban tartott úthálózat, továbbá a közúti közlekedés szabályainak teljes és általános figyelmen kívül hagyása miatt jelent kockázatot.”

Nos, a fenti mondatban egy csepp túlzás sincs. A főváros agglomerációval együtt 30 milliós lakossággal rendelkezik. Ez rengeteg autót jelent, a közlekedés európai szemmel kaotikus. Az utak kétszer négy sávosak, de oldalanként, mint kiderült 5 autó is elfér egymás mellett. Elsőre elég extrém, de pár nap és megszokja az ember.

Míg itthon, ahogy a kocsinkon egy karc keletkezik, rendőrt hívnánk, itt az új autók (sokat nem láttunk) maximum két hétig érintetlenek, majd megtörténik a felavatás a kairói forgatagban. Amit elég egy sorryval elintézni és az élet megy tovább.

Kairó a Citadelláról

Remélhetőleg a metró bővítése segíteni fog élhetőbbé tenni a várost, de ahogy néztem Uber sofőrjeinket, ők és a többi autós is szereti a vezetés izgalmát.

Megérkezés

A reptérről egy óra alatt értünk a szállásra, a 35 km-re fekvő Gízai piramisokhoz. A tetőteraszról a Nagy Szfinxet és a piramisokat néztük minden reggelinél, szabad délutánon, esténként. Páratlan, lenyűgöző látvány. Találgattuk keletkezésük történetét, jöttek az összeesküvés elméletek és a csendes csodálat is.

Mivel a piramismező bejáratától alig 3 percnyi sétára voltunk extra védelem alatt álltunk. A körzetet katonai ellenőrző pontokkal biztosították. Autós forgalom nem volt, tevék, lovak viszont annál inkább, no meg a rengeteg gazdátlan kutyus.

Első este még bent maradtunk ebben a biztonsági zónában, gyorsan szereztünk nyugati vacsorát és a tetőteraszon elfogyasztva hangolódtunk az előttünk álló egy hét izgalmára.  

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük