Természet

Kuba – Viñales-völgy

Kubai utam legkülönlegesebb része Viñales-völgy volt, ami  1999 óta UNESCO Világörökség része. Képeken már utána néztem a térségnek, de élőben a látvány bőven felülmúlta. Utunk során az autópályán haladva végig cukornád ültetvényeket láttunk, ami elég egyhangú. De ahogy közeledtünk a völgy felé, egyre inkább élénkké vált a táj. A zöld szín megannyi árnyalata a vörös talajjal együtt rögtön felébresztett a hosszú buszozás monotóniájából.


A sziget ezen részén dohányültetvények, pálmafák, ananászbokrok vannak mindenhol. A földeket még mindig szarvasmarhákkal szántják, megjegyzem ez üzemanyag hiány idején kifejezetten előnyös. Sok ember lovon jár a falvakban, az ültetvényeken, noha a taxisoknak azért akad Ladájuk is.

A táj egyediségét a mogote sziklák adják, amik meredeken, elszórtan emelkednek ki a síkságból. A pálmafák és a karibi térségben honos növények ezeket is benövik, így mégsem sivár. Ám van egy szikla, amit egy művész munkája ékesít, a festmény az evolúciót mutatja be, ez a Mural de la Prehistoria, azaz a prehisztorikus fal.

Mural de la Prehistoria

A szervezett lovas túrák keretében az egyes állomásokon megismerhetjük a dohány termesztést, a szivar készítést, a vidékre jellemző rumot, valamint méhészetet. Természetesen mindhármat meg is kóstolhatjuk.

Dohánylevelek száradás közben

Viñales-völgyben az azonos nevű városban, Viñalesben érdemes megszállni. Casa particularokban együtt lakhatsz a családokkal, fantasztikus reggeliket készítenek, amiket az erkélyen kolibri társaságban élvezhetsz. Rengeteg étterem van, minden este lehet táncolni a helyi szórakozóhelyen, ahol élő zene szól és előszeretettel megtanítanak a salsa alaplépéseire is.

Az izgalmas túra szervezője a Wanderwell.
Kezdőlap

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük