Kaland

Mindaz mit Havanna adhat

Amikor először utazok úgy egy városba, hogy nem én szervezem a programot, általában csak képeket nézegetek róla, hiszen a fontos infókat helyben úgy is megkapom. Leginkább ez tud nyitottá tenni az új befogadására. Ez Havanna és egész Kuba viszonylatában kiemelkedően fontos.

Felkészítés

Túravezetőnk indulás előtt el is mondta, hogy a ruháink mellé pakoljunk nagy adag türelmet és kompromisszumot. Itt nem negatív értelemben kell venni ezeket a tanácsokat, egyszerűen az ő életvitelük más, kissé lassabb, lazább, mint amit mi megszoktunk. Meglepő módon elég hamar, 2-3 nap alatt adaptálni lehet ezt a szemléletet.

Milyen jó is lenne, ha mi sem akadnánk fenn a 10 perces késéseken, talán nem lenne ez a nagy rohanás és versenyzés az idővel. Mert náluk ez egyáltalán nem fontos.

Digitális detox

Aki járt már Kubában tudja, hogy az internet hozzáférés korlátozott és körülményes, jobb lemondani róla. Kell hozzá netkártya, wifi, wifi jelszó, működő router, utóbbi fontos, mert az se mindig van bekapcsolva. Szóval jobb nélküle, abszolút kivitelezhető.

A TV ritkaság arrafelé, 12 nap alatt talán négyet, ha láttam. A hazaindulás napján vendéglátónkkal be is kapcsoltuk, hat csatornával büszkélkedhettek, nem is kell ennél több, főleg ha nincs túlzottan használatban.

La Habana

Visszatérve Havannára, bámulatos város. Kissé romos, ez tény, de látszik milyen gyönyörű lehetett fénykorában a belváros. Kontrasztként a Capitolio teljes pompájában ragyog a város központjában.

Vendégszeretet

A szállásunk casa particular volt, azaz egy családnál saját fürdővel felszerelt szobában aludtunk. A belvárosban ezek a szobák jellemzően nagy belmagasságú polgári lakásokban vannak kialakítva. Ha valaki át szeretné érezni az igazi havannai életérzést, feltétlenül ilyen helyen érdemes foglalni. Együtt lehet reggelizni a családdal, elkísérnek a városba, boltba, tudnak jó helyeket ajánlani az esti salsához.

El Capitolio a tetőteraszról

Boltok

A boltok kínálata meglehetősen szűkös. Vizet csak a turisták vesznek, de volt, hogy ezt is csak a harmadik boltban találtunk, sebaj, szeretünk sétálni. Üdítő van, kuba kóla, kuba sprite, nem az általunk megszokott minőségben, olyan mintha, de mégsem az. Pár nap után ezt is megszokja az ember. Rum viszont mindenhol van, többféle, jóféle, nagy mennyiségben.

Központban

A belvárosban rengeteget lehet sétálni a patináns épületek között, megkopott csillogás ez, nem az idő, hanem a fejlődés torpant meg, amit az itt élők türelemmel viselnek. Az utcák tele vannak emberekkel, beszélgetnek, énekelnek, táncolnak, közösségi életet élnek. Nem a telefont bújják, hanem egy régi autó motorterét.

A nap végén…

Megnyugtató az itteni élet, annyira emberközeli és élhető. Viszont kezd bekúszni a fejlett országok technikája, kultúrája, ami félő, hogy nem közelebb hozza az embereket, hanem eltávolítja őket egymástól, ami ennek az országnak a legszebb tulajdonsága, legnagyobb vonzereje.

Valentin-nap Havannában

Kuba sokat tud tanítani az elfogadásról, a kompromisszumokról. Arról, hogy mi is az igazán fontos. Nem a net, nem a rohanás és a pénz, hanem a család, a barátok, a jókedv. Ezekkel lehet átvészelni a nehéz időket és teljessé, boldoggá tenni az életünket.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük